Bijbel boeit gangster: hij leest zijn eigen naam

Davide Cerullo1

Foto: Een aantal jaren nadat Davide Cerullo uit de gevangenis kwam, richtte hij in Scampia (Napels) een buitenschoolse opvang op. 

 

Door Karolien Lievense

In de net uitgekomen HP De Tijd staat er heel kort iets over geschreven: Davide Cerullo, voormalig lid van een misdaadbende uit het Italiaanse Napels, kwam in de gevangenis tot inkeer door het lezen van de Bijbel.

Cerullo vond in de gemeenschappelijke ruimte van de gevangenis een Bijbel en begon deze te lezen. De moeilijke taal begreep hij niet zo goed, maar wat hem opviel was zijn eigen naam: David. Die kwam hij meerdere keren tegen. Hij scheurde twee blaadjes uit de Bijbel waarop onder meer de geschiedenis van David en Goliath stond beschreven, en las deze in zijn cel, woord voor woord. Niet één keer, maar een keer of tien.
“Ik wilde net zo slim en sterk worden als hij (David, KL). Van mijn celgenoten viel weinig te leren, dus begon ik na de Bijbel meer boeken te lezen. Dat gaf mij kracht om te breken met mijn verleden. Een nieuwe, onbekende wereld opende zich”, zei hij tegen de verslaggever van HP De Tijd.

EEN NIEUW LEVEN
Dit stukje tekst uit een uitgebreid artikel over de Napolitaanse camorra roept allerlei vragen in mij op. Had Cerullo op dat moment in de gevangenis een ontmoeting met God? Is hij nu een christen? In een interview met Libero Pensiero zou hij gezegd hebben:
“In de Handelingen van de Apostelen las ik mijn naam en ik voelde me voor het eerst heel speciaal. Het evangelie heeft me gered.”
Veel meer kan ik op internet niet vinden over deze gebeurtenis. Na zijn tijd in de gevangenis koos Davide Cerullo in ieder geval een totaal ander pad. Hij maakte zich los van de camorra, de misdaadbende waar hij sinds zijn dertiende deel van had uitgemaakt. Op dat moment was hij achttien jaar. Na zijn tijd in de gevangenis ging hij op een andere plaats wonen, ver weg van Napels. Toch keerde hij hier op een gegeven moment weer terug. Inmiddels heeft hij een buitenschoolse opvang opgericht voor kinderen en jongeren in Scampia, de wijk in Napels waar de camorra veel macht in handen heeft. Op deze manier probeert hij te voorkomen dat jongeren zich gaan aansluiten bij de camorra.

GODS BIJZONDERE WEGEN
De verandering die Cerullo in de gevangenis meemaakte, raakt me op de één of andere manier.
We vragen ons misschien weleens af of het zin heeft om een Bijbel in een openbare ruimte te leggen. Wordt deze wel gelezen?
We hebben de neiging uitvoerig na te denken over de wijze waarop we mensen zover kunnen krijgen dát ze de Bijbel gaan lezen. Hoe maken we de Bijbel zo aansprekelijk mogelijk?
Natuurlijk is het niet verkeerd om hiermee bezig te zijn. Maar het getuigenis van Cerullo laat wel zien dat God onze pr niet nodig heeft. Hij gebruikt allerlei manieren om mensen tot zich te trekken, bijvoorbeeld door de aandacht van een persoon te richten op zijn eigen naam die in de bijbel voorkomt. Is dat niet bijzonder?

Related Posts
Kostbare parel door parasiet
Door Karolien Lievense In de Zeeuwse oester die vorige maand met tien parels werd gevonden, blijken nu maar liefst 21 parels te zitten, melden verschillende nieuwsbronnen vandaag. Terwijl ik nieuwsbeelden over ...
READ MORE
Paulus op de spirituele beurs
Door Karolien Lievense Ik ken een christen die soms op een spirituele beurs staat. Meestal worden de stands op een spirituele beurs niet bemand door christenen. Daarom is het zo mooi dat ...
READ MORE
Bijbellezen in 8 stappen
Door Karolien Lievense Vandaag gaat het Bijbeljaar van start, een initiatief van Refo500. Ik ben altijd blij als de Bijbel in de spotlights wordt gezet. Overigens denk ik dat het niet ...
READ MORE
Als de Heer het huis niet bouwt …
  Door Karolien Lievense Het Pelgrimslied Psalm 127 gaat over de onmisbaarheid van Gods zegen in ons leven: “Als de HEERE het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen zijn bouwers eraan. (…) De ...
READ MORE
Kostbare parel door parasiet
Paulus op de spirituele beurs
Bijbellezen in 8 stappen
Als de Heer het huis niet bouwt …