Kostbare parel door parasiet

Parel

Door Karolien Lievense

In de Zeeuwse oester die vorige maand met tien parels werd gevonden, blijken nu maar liefst 21 parels te zitten, melden verschillende nieuwsbronnen vandaag. Terwijl ik nieuwsbeelden over de bijzondere vondst bekijk, is het alsof de gelijkenis van Mattheus 13 zich voor mijn ogen voltrekt. Ook dáár gaat het om de vondst van een parel.

KOSTBAAR
Het nieuws van de parel maakt voor mij duidelijk hoe kostbaar en hoe waardevol zo’n steentje is. Op de site van de NOS komt edelstenenexpert Hanco Zwaan van het Leidse Museum Naturalis aan het woord. “Voor de Australische kust waar ze op oesters met parels vissen, komt het heel af en toe voor,” zegt hij tegen de NOS. “Maar er moeten daar toch zeker 100 oesters worden opengestoken om één parel te vinden, laat staan 21”. Nog niet zo lang geleden vond men een parel met een doorsnee van 8 diameter. Deze werd verkocht voor 1000 euro. De pas ontdekte 21 parels zijn kleiner dan 8 diameter en zullen dan ook minder waard zijn. Maar de vraagprijs zal vast hoog zijn.

DUUR
Toch willen Naturalis en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de parels graag hebben. Een aantal vrijwilligers van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam hebben geld ingezameld om de parels te kunnen kopen. Wat zullen de giftgevers allemaal moeten laten om geld te kunnen doneren, vraag ik me af. De koopman in Mattheus 13 moest in ieder geval heel veel laten voor één parel. Hij verkocht alles wat hij had voor die ene parel van grote waarde.

TWEE INTERPRETATIES
Deze gelijkenis wordt op twee manieren uitgelegd: de koopman is een kind van God en de parel is Gods heil óf de koopman is God Zelf en de parel is de gemeente. De eerste uitleg heb ik vroeger het vaakst gehoord, maar de laatste tijd hoor ik vaker de tweede. Mij lijkt de tweede uitleg ook de meest waarschijnlijke. Het heil heeft immers niet ons, maar God het meest gekost. Het kostte Hem Zijn Zoon om ons te kopen.

ONTSTAAN UIT STRIJD
De wijze waarop een parel ontstaat is heel bijzonder. Een parel ontstaat als een parasiet of een korreltje zand de oester binnenkomt. Om zichzelf hiertegen te beschermen, scheidt de oester vloeistof af, die zich rondom de zandkorrel of de parasiet verhardt. Uit de strijd tegen vuil of indringers die de oester kunnen beschadigen, ontwikkelt zich iets moois: een parel. Zo is het ook met de gemeente. Die groeit het hardst door de vervolging en door het kruis. In Gods koninkrijk is alles omgekeerd: uit het lijden ontstaat iets kostbaars voor God. Is dat niet bijzonder?

 

 

 

Related Posts
Bijbel boeit gangster: hij leest zijn eigen naam
Foto: Een aantal jaren nadat Davide Cerullo uit de gevangenis kwam, richtte hij in Scampia (Napels) een buitenschoolse opvang op.   Door Karolien Lievense In de net uitgekomen HP De Tijd staat er ...
READ MORE
Bijbellezen in 8 stappen
Door Karolien Lievense Vandaag gaat het Bijbeljaar van start, een initiatief van Refo500. Ik ben altijd blij als de Bijbel in de spotlights wordt gezet. Overigens denk ik dat het niet ...
READ MORE
Als de Heer het huis niet bouwt …
  Door Karolien Lievense Het Pelgrimslied Psalm 127 gaat over de onmisbaarheid van Gods zegen in ons leven: “Als de HEERE het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen zijn bouwers eraan. (…) De ...
READ MORE
Bijbel boeit gangster: hij leest zijn eigen naam
Bijbellezen in 8 stappen
Als de Heer het huis niet bouwt …